ZÖLDBORSÓLEVES

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Klasszikus, mert zöldborsóleves galuskával :) Reform, mert gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és cukormentes :)

 

Hozzávalók:


- 450 g. zöldborsó
- 3 db. sárgarépa
- 2 db. fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis darabka karalábé
- 1 kis darabka zeller
- 1 db. vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. Reform Vito ételízesítő
- 2 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- 1 tk. pirospaprika
- 2 ek. kókuszzsír
- A galuskához: 100 g. Szafi Free csökkentett rosttartalmú lisztkeverék + 1 csipet só + 100 g. víz

 

Elkészítés:


A zöldborsót és a megpucolt, karikákra vágott répákat kicsit átpirítom a felhevített kókuszzsíron. Fűszerezem, kavarok rajta egykettőt, majd felengedem kb. 2 liter vízzel. Mehet bele a petrezselyem, valamint a megpucolt, de egészben hagyott zöldségek: karalábé, zeller, vöröshagyma, fokhagyma (én borsólevesbe ezeket csak az íze kedvéért teszem, de persze fel is lehet aprítani). Készre főzöm. A galuska hozzávalóit összekeverem egy tálban. Külön felforralok egy fazéknyi sós vizet, amíg melegszik, pihentetem a tésztát (akkor jó, ha alaposan besűrűsödik). Ha már lobog a víz, beleszaggatom a nokedlit, alacsony lángon kb. 1 percig főzöm, leszűröm, majd hideg vízzel átmosom. Én külön szoktam eltenni, és a leveshez adagolni, így jobban megtartja az állagát :)