PUHA REFORM KAKAÓS CSIGA
tejmentes, tojásmentes, cukormentes
Őszintén szólva elégedetlen voltam az eddigi receptekkel. Az "egészségtudatos csigák" általában száraz(abb) hatásúak. Nyilván érdemes figyelni a zsírbevitelre, de nekem egy kakaós csiga az mégiscsak akkor kakaós csiga, ha vajpuha... nincs mese :) Így készítettem egy abszolút kompromisszumkész, "amennyire egy tk. liszt puha lehet, annyira puha" verziót :) Nagyon fincsi lett, próbáljátok ki!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g. Graham-liszt + egy kevés a nyújtáshoz
- 1 csomag (7 g.) instant élesztő
- 2.5 dl. zabtej
- 1 csipet só
- 1 tk. gyümölcscukor (az élesztő felfuttatása miatt)
- 25 g. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 100 g. más jellegű édesítő)
- 50 g. Rama laktózmentes margarin
A töltelékhez:
- 2 ek. kakaópor
- 2 ek. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 8 ek. más jellegű édesítő)
- 150 g. Rama laktózmentes margarin
- Egy pici rumaroma
A tetejére:
- 50 g. Rama laktózmentes margarin
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a gyümölcscukorral elkevert, langyos zabtejben. Ha kész, megolvasztom az 50 g. margarint, és a tészta összes hozzávalóját alaposan összegyúrom. Letakarom, meleg helyen megkelesztem. Ha feljött, lisztezett felületen még egyszer átgyúrom, végül vékony - téglalap alakúra nyújtom. A töltelékhez megolvasztom a 150 g. margarint, és összekeverem a cukorhelyettesítővel, a kakaóporral, valamint a rumaromával. Elkezdem rákanalazni a tésztára. Elsőre nagyon híg lesz... Viszont ahogy szép lassan kenegetem a felületet, gondosan, alaposan, közben az élet nagy dolgain meditálva :)) úgy hűl majd vissza a krémben lévő margarin, így a végére szinte megszilárdul. A rövid oldal mentén feltekerem, kb. 2 cm-es darabkákra vágom, és egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe teszem őket. Kézzel kicsit kilapítom a csiguszokat, és hagyom még picit kelni. Megolvasztom a tetejére szánt 50 g. margarint, a felével megkenem a csigákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából fél óra alatt készre sütöm, úgy, hogy 25 perc után a maradék margarinnal is meglocsolom.