PUHA REFORM KAKAÓS CSIGA

tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Őszintén szólva elégedetlen voltam az eddigi receptekkel. Az "egészségtudatos csigák" általában száraz(abb) hatásúak. Nyilván érdemes figyelni a zsírbevitelre, de nekem egy kakaós csiga az mégiscsak akkor kakaós csiga, ha vajpuha... nincs mese :) Így készítettem egy abszolút kompromisszumkész, "amennyire egy tk. liszt puha lehet, annyira puha" verziót :) Nagyon fincsi lett, próbáljátok ki!

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

- 500 g. Graham-liszt + egy kevés a nyújtáshoz

- 1 csomag (7 g.) instant élesztő

- 2.5 dl. zabtej

- 1 csipet só

- 1 tk. gyümölcscukor (az élesztő felfuttatása miatt)

- 25 g. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 100 g. más jellegű édesítő)

- 50 g. Rama laktózmentes margarin

 

A töltelékhez:

- 2 ek. kakaópor

- 2 ek. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 8 ek. más jellegű édesítő)

- 150 g. Rama laktózmentes margarin

- Egy pici rumaroma

 

A tetejére:

- 50 g. Rama laktózmentes margarin

 

Elkészítés:

 

Az élesztőt felfuttatom a gyümölcscukorral elkevert, langyos zabtejben. Ha kész, megolvasztom az 50 g. margarint, és a tészta összes hozzávalóját alaposan összegyúrom. Letakarom, meleg helyen megkelesztem. Ha feljött, lisztezett felületen még egyszer átgyúrom, végül vékony - téglalap alakúra nyújtom. A töltelékhez megolvasztom a 150 g. margarint, és összekeverem a cukorhelyettesítővel, a kakaóporral, valamint a rumaromával. Elkezdem rákanalazni a tésztára. Elsőre nagyon híg lesz... Viszont ahogy szép lassan kenegetem a felületet, gondosan, alaposan, közben az élet nagy dolgain meditálva :)) úgy hűl majd vissza a krémben lévő margarin, így a végére szinte megszilárdul. A rövid oldal mentén feltekerem, kb. 2 cm-es darabkákra vágom, és egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe teszem őket. Kézzel kicsit kilapítom a csiguszokat, és hagyom még picit kelni. Megolvasztom a tetejére szánt 50 g. margarint, a felével megkenem a csigákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából fél óra alatt készre sütöm, úgy, hogy 25 perc után a maradék margarinnal is meglocsolom.