MUSZAKA

tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Lássuk, hogy készítettem, hogy mindezeknek a fenti feltételeknek megfeleljen, mégis megőrizze a hagyományos, krémes - görögös - fűszeres állagát és ízvilágát :)

 

Hozzávalók:

 

Ragu:

- 1 kg. darált marha vagy sertéshús

- 2 ek. kókuszzsír

- 2 db. vöröshagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 4 db. paradicsom

- 4 dl. vörösbor

- 2 ek. kakukkfű

- 4 ek. oregánó

- 1 tk. őrölt fahéj

- Só, feketebors

 

Padlizsán:

- 2 nagyobb padlizsán

- Só

 

Besamel:

- 80 g. teljes kiőrlésű (vagy fehér) tönkölyliszt

- 80 g. kókuszzsír

- 200 ml. kesutejszín

- 800 ml. mandulatej

- 1 mk. fehérbors

- 1 tk. só

- 1 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 1 ek. más jellegű édesítő)

- Kevés szerecsendió

 

Egyéb:

- Sörélesztőpehely a tetejére

- Kevés kókuszzsír a tepsi aljába

 

Elkészítés:

 

A raguhoz egy lábosban felmelegítem a kókuszzsírt, rádobom az apróra vágott vöröshagymát, az átnyomott fokhagymát, kavarok rajta egy-kettőt, és a darált hússal együtt lepirítom. Mehetnek rá a fűszerek, a felkockázott paradicsom, végül felöntöm a vörösborral, és addig főzöm, míg minden felesleges lé elpárolog, és a ragu szépen besűrűsödik (lehet 1 óra is).

A padlizsánokat vékony szeletekre vágom, besózom, és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 20 perc alatt elősütöm.

A besamelhez megolvasztom a kókuszzsírt, rászórom a lisztet, elkeverem, majd a kesutejszínt, a mandulatejet és a fűszereket apránként hozzáadva, folyamatosan kevergetve, szép krémesre sűrítem.

Jöhet a rétegezés egy közepes méretű tepsibe:

- Kevés kókuszzsír

- Padlizsán egyik fele

- Ragu egyik fele

- Besamelből egy kevés

- Padlizsán másik fele

- Ragu másik fele

- Besamel nagyrésze

- Sörélesztőpehely

Mehet be a sütőbe, 180 fokon, nagyjából 30 perc alatt aranybarnára pirul :)