MUSZAKA
tejmentes, tojásmentes, cukormentes
Lássuk, hogy készítettem, hogy mindezeknek a fenti feltételeknek megfeleljen, mégis megőrizze a hagyományos, krémes - görögös - fűszeres állagát és ízvilágát :)
Hozzávalók:
Ragu:
- 1 kg. darált marha vagy sertéshús
- 2 ek. kókuszzsír
- 2 db. vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db. paradicsom
- 4 dl. vörösbor
- 2 ek. kakukkfű
- 4 ek. oregánó
- 1 tk. őrölt fahéj
- Só, feketebors
Padlizsán:
- 2 nagyobb padlizsán
- Só
Besamel:
- 80 g. teljes kiőrlésű (vagy fehér) tönkölyliszt
- 80 g. kókuszzsír
- 200 ml. kesutejszín
- 800 ml. mandulatej
- 1 mk. fehérbors
- 1 tk. só
- 1 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 1 ek. más jellegű édesítő)
- Kevés szerecsendió
Egyéb:
- Sörélesztőpehely a tetejére
- Kevés kókuszzsír a tepsi aljába
Elkészítés:
A raguhoz egy lábosban felmelegítem a kókuszzsírt, rádobom az apróra vágott vöröshagymát, az átnyomott fokhagymát, kavarok rajta egy-kettőt, és a darált hússal együtt lepirítom. Mehetnek rá a fűszerek, a felkockázott paradicsom, végül felöntöm a vörösborral, és addig főzöm, míg minden felesleges lé elpárolog, és a ragu szépen besűrűsödik (lehet 1 óra is).
A padlizsánokat vékony szeletekre vágom, besózom, és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 20 perc alatt elősütöm.
A besamelhez megolvasztom a kókuszzsírt, rászórom a lisztet, elkeverem, majd a kesutejszínt, a mandulatejet és a fűszereket apránként hozzáadva, folyamatosan kevergetve, szép krémesre sűrítem.
Jöhet a rétegezés egy közepes méretű tepsibe:
- Kevés kókuszzsír
- Padlizsán egyik fele
- Ragu egyik fele
- Besamelből egy kevés
- Padlizsán másik fele
- Ragu másik fele
- Besamel nagyrésze
- Sörélesztőpehely
Mehet be a sütőbe, 180 fokon, nagyjából 30 perc alatt aranybarnára pirul :)