Online receptkönyvem, ételfotóim, ötleteim - ételérzékenyeknek, tudatosan étkezőknek

Menteseszter

KÁVÉKÜLÖNLEGESSÉG RÓZSABORSSAL

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Izgalmas, fűszeres, könnyen és házilag elkészíthető "tejeskávé", egy kis csavarral ;) Délutáni lazításhoz, barátnős beszélgetéshez, egy jó könyv mellé... 


Hozzávalók – 2 főre:

- 500 ml. kókusztej
- 2 espresso
- 1 fahéjrúd
- 1 vaníliarúd
- Kb. 10 szem rózsabors
- Egy kevés cukormentes étcsoki
- Édesítő ízlés szerint, nálam 1 mk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő

Elkészítés:


A kókusztejet beleöntöm egy lábasba, hozzáadom a fahéjrudat, a vaníliarúd kikapart belsejét (a külsejét is beledobom), 4 szem rózsaborsot és az ízlés szerinti cukorhelyettesítőt. Gyakori kevergetés mellett felforralom, majd nagyjából 5 percig főzöm, amíg szépen kibontakoznak az ízek 
:) Ha elkészült, lezárom, leszűröm. Lefőzök 2 espressot, a megmaradt kb. 6 szem rózsaborsot összemorzsolom.
Mehet a rétegezés - 2 bögrébe:
- Fűszeres kókusztej
- Espresso (óvatosan hozzácsurgatva, ettől lesz ilyen szép "bocis", mint a képen :))
- Rózsabors
- Cukormentes étcsoki (ráreszelve)

PISZTÁCIÁS SPAGETTI

tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Olaszos, "tejszínes", magos, füstölt sonkás, istenien krémes... Bevágódós vacsoraötlet, garantált sikerrel :)

 

Hozzávalók:

 

- 100 g. füstölt sonka

- 50 g. pisztácia (héjastól kb. 100 g.)

- 50 g. fenyőmag

- 250 g. durum spagetti

- 200 g. kesutejszín

- 1 doboz dr. Oetker Creme Vega

- 4 gerezd fokhagyma

- 1 db. paradicsom

- 1 db. lime

- 1 ek. kókuszzsír

- Feketebors

- Bazsalikom levelek

 

Elkészítés:

 

Egy serpenyőben lepirítom a pisztáciát (külső/kemény héjat eltávolítom, belső/vékony héjat megtartom), illetve a fenyőmagot, mozsárba teszem, és nagyobb, rusztikusabb darabokra töröm őket. Ugyanabban a serpenyőben lepirítom az 1 ek. kókuszzsírra dobált, vékony csíkokra vágott füstölt sonkát. Ha már kellően ropogós, hozzáadom a felszeletelt fokhagymagerezdeket, keverek rajta egy-kettőt, majd mehet bele: a kesutejszín, a Creme Vega, a lime leve, a magok és a feketebors. Alaposan összeforgatom. Végül hozzáadom az időközben, sós vízben 80%-osra főzött spagettit, és a feldarabolt paradicsommal együtt, gyakran kevergetve, pár perc alatt készre főzöm. Tálaláskor friss bazsalikom leveleket tépkedek a tetejére :)

 

CÉZÁR SALÁTA

tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Ebben a nagy melegben egy jó CÉZÁR SALÁTA, teljes kiőrlésű krutonnal? Tejmentes, tojásmentes, cukormentes és szénhidrátcsökkentett :)

Mutatom a receptet!

 

Hozzávalók:

 

Cézár öntet:

- 100 g. Kochs light tojásmentes majonéz

- 1 tk. cukormentes mustár

- 1 gerezd fokhagyma

- 1 késhegynyi fehérbors

- 1 ek. halszósz (teljes cukormentesség esetén szardella pasztára cserélhető)

- 1 tk. Worcester szósz (teljes cukormentesség esetén elhagyható)

- 1 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 1 ek. más jellegű édesítő)

- 1 ek. sörélesztőpehely, plusz további tetszőleges mennyiség a saláta tetejére, ami helyettesíthető Violife parmezánnal is!

 

Kruton:

- 100 g. teljes kiőrlésű kenyér

- 1 gerezd fokhagyma

- 1 ág rozmaring

- 1 ág kakukkfű

- 2 ek. kókuszzsír

- Só

 

Hús:

- 500 g. csirkemell filé

- Só, feketebors

- 2 ek. kókuszzsír

 

Saláta:

- 2 db. római saláta

 

Elkészítés:

 

Az öntethez egy tálkában összekeverem az összes hozzávalót (a fokhagymát átnyomva). A salátát megmosom, lecsöpögtetem, nagyobb darabokra vágom, majd összeforgatom az öntettel. A serpenyőben felhevített 2 ek. kókuszzsíron aranybarnára pirítom a kockára vágott, besózott, borsozott csirkemellet. Közben a kenyérszeleteknek levágom a héját, és kis kockákra vágom őket. Ha elkészült a hús, ugyanabban a serpenyőben ismét felolvasztok 2 ek. kókuszzsírt, rádobom a kakukkfüvet, a rozmaringot, a megroppantott fokhagymát, a kenyérkockákat, picit megsózom, végül csodaropogósra pirítom. Nincs más hátra, mint tálalni: saláta, csirkemell, kruton, befejezésül egy kis (sok ;) ) sörélesztőpehely (vagy Violife parmezán), és egy kis őrölt feketebors.

HUMMUSZ - ahogy én szeretem :)

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes

De hogy szeretem? Szeretem, ha kicsit édeskés, ha kicsit pikáns, de leginkább sok-sok garam masala fűszerkeverékkel, és friss, ropogós tortilla chipsszel...

 

Hozzávalók, egy kisebb vendégsereg részére :)

 

- 1 nagy konzerv csicseriborsó (levével együtt kb. 800 g.)

- 300 g. tahini

- 2 db. lime

- 3 gerezd fokhagyma

- 3-4 csipet só

- (Szerintem jó sok) garam masala 

- 2 ek. olívaolaj

- 2 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 2 ek. más jellegű édesítő)

- 1-2 dl. víz

- (Szerintem jó sok) koriander a tetejére! Plusz ízlés szerint további olívaolaj, garam masala, lime...

 

Elkészítése:

 

Rövid leszek... A vízen kívül mindent zutty bele egy nagy tálba (csicseriborsó konzerv a levével együtt, lime-nak a leve, a fokhagyma átnyomva), botmixer, majd annyi víz, amennyivel sűrű, krémes, szép állagú lesz.

 

PUHA REFORM KAKAÓS CSIGA

tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Őszintén szólva elégedetlen voltam az eddigi receptekkel. Az "egészségtudatos csigák" általában száraz(abb) hatásúak. Nyilván érdemes figyelni a zsírbevitelre, de nekem egy kakaós csiga az mégiscsak akkor kakaós csiga, ha vajpuha... nincs mese :) Így készítettem egy abszolút kompromisszumkész, "amennyire egy tk. liszt puha lehet, annyira puha" verziót :) Nagyon fincsi lett, próbáljátok ki!

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

- 500 g. Graham-liszt + egy kevés a nyújtáshoz

- 1 csomag (7 g.) instant élesztő

- 2.5 dl. zabtej

- 1 csipet só

- 1 tk. gyümölcscukor (az élesztő felfuttatása miatt)

- 25 g. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 100 g. más jellegű édesítő)

- 50 g. Rama laktózmentes margarin

 

A töltelékhez:

- 2 ek. kakaópor

- 2 ek. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 8 ek. más jellegű édesítő)

- 150 g. Rama laktózmentes margarin

- Egy pici rumaroma

 

A tetejére:

- 50 g. Rama laktózmentes margarin

 

Elkészítés:

 

Az élesztőt felfuttatom a gyümölcscukorral elkevert, langyos zabtejben. Ha kész, megolvasztom az 50 g. margarint, és a tészta összes hozzávalóját alaposan összegyúrom. Letakarom, meleg helyen megkelesztem. Ha feljött, lisztezett felületen még egyszer átgyúrom, végül vékony - téglalap alakúra nyújtom. A töltelékhez megolvasztom a 150 g. margarint, és összekeverem a cukorhelyettesítővel, a kakaóporral, valamint a rumaromával. Elkezdem rákanalazni a tésztára. Elsőre nagyon híg lesz... Viszont ahogy szép lassan kenegetem a felületet, gondosan, alaposan, közben az élet nagy dolgain meditálva :)) úgy hűl majd vissza a krémben lévő margarin, így a végére szinte megszilárdul. A rövid oldal mentén feltekerem, kb. 2 cm-es darabkákra vágom, és egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe teszem őket. Kézzel kicsit kilapítom a csiguszokat, és hagyom még picit kelni. Megolvasztom a tetejére szánt 50 g. margarint, a felével megkenem a csigákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából fél óra alatt készre sütöm, úgy, hogy 25 perc után a maradék margarinnal is meglocsolom.

 

 

 

 

FEKETE - ERDŐ POHÁRKRÉM

tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Nem csak nagyon finom, de szuper gyorsan el is készíthető :)

 

Hozzávalók 4 főre:

 

- 1 csomag (170 g.) Gullon diabetikus keksz (cukor-, tej- és tojásmentes)

- 1 kis üveg (levével együtt kb. 360 g.) cukormentes meggybefőtt

- 2 ek. kakaópor

- 2 ek. olvasztott kókuszzsír

- 4 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 4 ek. más jellegű édesítő)

- 200 ml. Schlagfix vegán habkrém (a cukormentes változata)

- 1 pici rumaroma

- Egy kevés blansírozott/szeletelt földimogyoró

 

Elkészítés:

 

A kekszet beletördelem egy tálba. Egy kis tálkában összekeverek 2 ek. kakaóport 2 ek. olvasztott kókuszzsírral, 2 tk. cukorhelyettesítővel, valamint annyi vízzel, amitől egy közepesen folyós csokimasszát kapok (ez 2 tk. cukorhelyettesítő esetén kb. 2 ek. vizet jelent). Ráöntöm a kekszre, és jól átkeverem az egészet. A habkrémet felverem a rumaromával és 2 tk. cukorhelyettesítővel. A mogyorót serpenyőben picit lepirítom. A meggybefőttet leszűröm, és a levét is félreteszem.

Jöhet a rétegezés (4 pohárra elosztva):

- Csokimázzal bevont keksz

- Meggy + egy pici a befőtt levéből is

- Mogyoró

- Hab

A tetejét díszíthetjük meggyel, kakaóval, mogyoróval :)

MUSZAKA

tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Lássuk, hogy készítettem, hogy mindezeknek a fenti feltételeknek megfeleljen, mégis megőrizze a hagyományos, krémes - görögös - fűszeres állagát és ízvilágát :)

 

Hozzávalók:

 

Ragu:

- 1 kg. darált marha vagy sertéshús

- 2 ek. kókuszzsír

- 2 db. vöröshagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 4 db. paradicsom

- 4 dl. vörösbor

- 2 ek. kakukkfű

- 4 ek. oregánó

- 1 tk. őrölt fahéj

- Só, feketebors

 

Padlizsán:

- 2 nagyobb padlizsán

- Só

 

Besamel:

- 80 g. teljes kiőrlésű (vagy fehér) tönkölyliszt

- 80 g. kókuszzsír

- 200 ml. kesutejszín

- 800 ml. mandulatej

- 1 mk. fehérbors

- 1 tk. só

- 1 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 1 ek. más jellegű édesítő)

- Kevés szerecsendió

 

Egyéb:

- Sörélesztőpehely a tetejére

- Kevés kókuszzsír a tepsi aljába

 

Elkészítés:

 

A raguhoz egy lábosban felmelegítem a kókuszzsírt, rádobom az apróra vágott vöröshagymát, az átnyomott fokhagymát, kavarok rajta egy-kettőt, és a darált hússal együtt lepirítom. Mehetnek rá a fűszerek, a felkockázott paradicsom, végül felöntöm a vörösborral, és addig főzöm, míg minden felesleges lé elpárolog, és a ragu szépen besűrűsödik (lehet 1 óra is).

A padlizsánokat vékony szeletekre vágom, besózom, és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 20 perc alatt elősütöm.

A besamelhez megolvasztom a kókuszzsírt, rászórom a lisztet, elkeverem, majd a kesutejszínt, a mandulatejet és a fűszereket apránként hozzáadva, folyamatosan kevergetve, szép krémesre sűrítem.

Jöhet a rétegezés egy közepes méretű tepsibe:

- Kevés kókuszzsír

- Padlizsán egyik fele

- Ragu egyik fele

- Besamelből egy kevés

- Padlizsán másik fele

- Ragu másik fele

- Besamel nagyrésze

- Sörélesztőpehely

Mehet be a sütőbe, 180 fokon, nagyjából 30 perc alatt aranybarnára pirul :)

CSOKOLÁDÉS ERDEI - GYÜMÖLCSLEKVÁR

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Különleges, gyorsan elkészíthető, isteni!

Pár évvel ezelőtt, egy decemberi napon főztem először. Akkor kis üvegekbe öntve, gondosan felcímkézve, ajándékként került a karácsonyfa alá :) Lehet az elmúlt hetek borongós időjárása ihletett meg... de muszáj volt ismét nekilátnom!

 

Hozzávalók:

 

- 1,5 kg. erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)

- 1 nagy tábla (kb. 100 g.) cukormentes étcsoki

- 60 g. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 240 g. más jellegű édesítő)

- 1 tk. őrölt fahéj

 

Elkészítés:

 

A dolog végtelenül egyszerű... Tegyünk mindent egy nagyobb lábosba (a csokit darabkákra tördelve), majd gyakori kevergetés mellett melegítsük, végül forraljuk fel. Ha kész, húzzuk le a lángról, és egy botmixer segítségével dolgozzuk szép egyneművé. Töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, csomagoljuk újságpapírba, fordítsuk fejjel lefelé, és takargassuk be, hogy lassan, dunsztban hűljön ki.

 

ÁFONYA - MÁLNA KRÉMLEVES

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Friss, hűsítő, izgalmas és végtelenül egyszerű :)

 

Hozzávalók:

 

- 100 g. áfonya

- 100 g. málna

- 2 dl. kókusztej

- 1 ek. kókuszreszelék

- 1 csipet őrölt fahéj

- 1 vaníliarúd kikapart belseje

- 1 tk. Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (vagy 1 púpos ek. más jellegű édesítő)

 

Elkészítés:

 

Az összes hozzávalót összeöntöm, majd egy botmixer segítségével krémesre dolgozom.

PÖRKÖLT

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Szerintem a PÖRKÖLT tipikusan olyan dolog, hogy minden családban van egy jól bevált recept. Én is olyan nagymama szeretnék majd lenni, akinek az unokája mindig A Mama Pörköltjét rendeli vasárnapi ebédnek, mert az ugyanolyan... az mamás... abban nincs hiba... mert az mindig tele van az otthon ízével :)Én is a Nagymamám tanácsait vettem anno alapul, és ez alapján alakítottam ki az évek során a saját a saját receptemet. A Férjem és a Lányom már nagy rajongója :) És hogy mi a titok? Sok titok van... Hosszú főzés, szalonnabőr, az a pinduri ecet (bizony ám :))... És habár egy jó háziasszony kezében vannak a mennyiségek, most lemértem Nektek, mégis mennyi az annyi...


Hozzávalók:


- 1 kg. sertéslapocka
- 2 szelet füstölt szalonna + a bőre
- 2 ek. kókuszzsír
- 2 db. vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db. paprika
- 1 db. paradicsom
- 3 ek. pirospaprika
- 2 ek. Reform Vito ételízesítő
- 1 tk. ecet
- 1 tk. őrölt köménymag
- 1 tk. majoranna
- Pár tekerés frissen őrölt feketebors 
:)


Elkészítés:


Egy lábosban felhevítem a kókuszzsírt, rádobom a kockára vágott füstölt szalonnát, valamint a levágott bőrt is. Hagyom, hogy kicsit kiengedje a zsírját, majd mehet hozzá az apróra vágott vöröshagyma. Üvegesre pirítom, végül hozzáadom az átnyomott fokhagymát is. A lapockát felkockázom, a zsíros hagymához adom, alaposan lePÖRKÖLÖM, ezt követően a feldarabolt paprikával és paradicsommal együtt még egyszer-kétszer átforgatom. Lehúzom a tűzről, hozzáadom a fűszereket, felengedem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, és visszarakom takaréklángra. Alacsony hőfokon, félig lefedve, időnként megkeverve addig főzöm, míg az összes felesleges víz elpárolódik, a szaftja igazán sűrű lesz, a hús pedig szinte szétesik 
:) 
Én házi galuskával vagy szénhidrátcsökkentett tésztával, a Családom durum szarvacskával eszi :)